Memorial March Achnacarry – Roosendaal

1942

Tijdens de tweede wereldoorlog wordt in het Schotse Achnacarry het huidige Korps Commando Troepen opgericht.

 

1996

In 1997 bestaat het Korps Commando Troepen 55 jaar. Reden voor een aantal oud-commando’s om de 5-jaarlijkse reünie in Roosendaal een bijzonder tintje te geven. Er wordt een wandeltocht georganiseerd vanuit Achnacarry naar Roosendaal, zo’n 1200 kilometer! In 1996 werd hier veel werk voor verzet. Er moest veel georganiseerd worden (eten, drinken, slaapplaatsen, vervoer, kleding, e.d.) en daarnaast moest er veel getraind worden. Zelf heb ik ongeveer 1500 trainingskilometers gemaakt.

 

Sponsors

Een tocht als deze kan niet worden georganiseerd zonder de nodige sponsors. Alles bij elkaar heeft de tocht ongeveer 300.000 gulden gekost. Ruwweg 10 gulden per deelnemer per kilometer! Daar kun je een leuke auto voor rijden.

SVA heeft ons goed in de kleren gestoken. Gore-Tex pakken voor iedereen en met de hand aangepaste schoenen. Zonder zulke goede kleding hoef je niet naar Schotland te gaan.

De Luchtmacht heeft onze heenreis verzorgt.

De Marine heeft de oversteek van Engeland naar Zeeland verzorgt.

De landmacht heeft nog voor truien, sokken, handdoeken, e.d. gezorgd.

Zelf hebben we honderden T-shirts verkocht om aan geld te komen.

Op een aantal Engelse kazernes mochten we gratis overnachten.

 

1997

Eindhoven Vliegveld Acht

Het verzamelpunt is Vliegveld Acht in Eindhoven. De luchtmacht brengt ons hiervandaan per F60 naar Edinburg in Schotland. Na een afscheidswoord en een kopje koffie werd er buiten een krans gelegd ter herdenking van de vliegramp die hier heeft plaatsgevonden.

 

Vertrek

Zoals gezegt werden we door een F60 naar Schotland gevlogen. De F60 is de para-uitvoering van de F50 (Fokker). Dit is goed zichtbaar aan de stoelen. De vlucht ging zeer voorspoedig en het werd al snel gezellig aan boord.

Voor Twee Vandaag is een reportage gemaakt die in drie delen is uitgezonden. Deze reportage is gemaakt door Kees en Ilse Colson. Zij zijn de hele tocht met ons meegeweest en hebben grote delen zelf ook gewandeld.

De mascotte “Jeroentje” (het oranje stukje touw) heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de tocht om de motivatie hoog te houden.

 

Aankomst Edinburg

Na een goeie vlucht zijn we aangekomen in Edinburg. Hiervandaan is het de bedoeling dat we met een oude schoolbus verder gaan naar het startpunt van de tocht. De schoolbus is in Amerika gekocht en in Nederland helemaal opgeknapt. Onze chauffeur en tevens eigenaar van het voertuig heeft de dag voor vertrek nog even zijn rijbewijs gehaald. De rest van de karavaan bestaat uit een witte Jeep en een gehuurd busje voor het transport van alle kleding en voeding.

Achnacarry_01

Mariniershotel Kinlochleven

De eerste nachten waren we welkom in het onderkomen van de Royal Marine Commando’s, in Kinlochleven. Dit is het hotel waar zij overnachten als ze hier in de omgeving op oefening gaan. Zij hadden ons een kok ter beschikking gesteld, zodat wij ons met de tocht konden bezighouden. Elke avond was er een briefing over de tocht die de volgende dag op de planning stond. De eerste dagen hebben we het laatste deel van de West Highlandway gelopen.

Aan het eind van elke tocht werden we opgehaald door onze schoolbus en naar de volgende overnachtingsplaats gebracht. De volgende ochtend werden we dan weer teruggebracht naar waar we de vorige dag waren geëindigd.

 

Achnacarry

In de Tweede Wereldoorlog zijn de eerste commando’s opgeleid op landgoed Achnacarry. Dit landgoed was en is nog steeds in bezit van Clan Cameron. De huidige eigenaar is Sir Cameron. Hij heeft ons hartelijk ontvangen en een rondleiding gegeven. Achter het landhuis stroomt een rivier waar destijds de (nieuwe) baretten in werden gedoopt. Tegenwoordig gebeurd dit met bier, maar wij hebben deze oude traditie natuurlijk in ere hersteld.

Dit dopen dient wel met enig respect te gebeuren, omdat in deze rivier veel jonge mannen tijdens de commando-opleiding zijn verdronken. Over deze rivier waren touwbruggen gespannen en om de mannen zo goed mogelijk voor te bereiden op het gevecht werd er met scherp geschoten.

Beelden van deze opleiding hebben we gezien in het commando-museum in Fort William. Daar is trouwens ook een commando-bar waar wij natuurlijk niet zomaar aan voorbij konden gaan.

Achnacarry_02

Wordt vervolgd . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *