Gisteravond aangekomen in Chamonix. Wat is dan het eerste dat je de volgende dag gaat doen? Juist, aclimatiseren. En wel zo snel mogelijk! Met Tracy besprak ik onze mogelijkheden. Het makkelijkste is natuurlijk een middagje op de Vallee Blanche rondstappen, maar als je daar toch bent…

Vanuit het ijstunneltje sta je in een paar minuten op de Vallee Blanche en nog een paar minuten later onderaan de zuidwand van de Aiguille du Midi. We gaan vandaag de Rébuffat-route klimmen, een hele mooie klassieke lijn. Op de zuidwand veruit de meest geklommen route. En terecht zoals zou blijken.

Omdat ik meestal de eerste touwlengte de moeilijkste vind (is iets psychisch) begin ik altijd graag met voorklimmen. Hebben we dat maar alvast gehad. We kiezen voor de instap via de Contamine, iets rechts van de Rébuffat. Dit is een V-de graads lengte die onder het dak door gaat. Links nog onder het dak maak ik stand aan mooie geboorde haken. Later bleek dat niet zo handig te zijn, net links om het dak zit nog een standplaats van waaruit je veel beter kunt doorklimmen. Tracy klimt de S-vormige spleet soepel voor. Hij klaagt later wel dat hij de spleet wat erg smal vond. Nadat ik deze lengte heb nageklommen sta ik duizelig op de standplaats. Hmmm, toch wel hard werken zo op de eerste dag. Vandaag mag Tracy verder voorklimmen. Weinig zin om naar beneden te tollen.

De route bleek echt zo mooi als beloofd. Na de grote platen waar o.a. de S-vormige spleet ook zit, volgen nog vele spleten en schoorstenen. Precies om 15.00 uur laten we ons op het platform op de Aiguille du Midi zakken. Een minuut later begint het te sneeuwen. Perfecte timing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *