Mixed feelings

Een aantal weken vertrokken er vier klimmers met dezelfde droom; het klimmen van een schitterende lijn op de grote zuidwand van de Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika. Het besef dat er gisteren maar drie van hen zijn teruggekomen komt hard aan..

Tijdens het bekijken van de foto’s en filmpjes op mijn computer zie ik Jeroen, Sam en Joris in het basiskamp: lachend om een pruttelende brander en  druk bezig om de zoveelste expeditie maaltijd weg te werken. Joris en Sam die blij terug komen van de top en Jeroen en ik lachend en opgelucht op de top. Het straalt een en al plezier uit: we waren bezig onze droom te realiseren.

Zondag 8 juni: liggend in onze tent komen Joris en Sam ons gedag zeggen, ze vertrekken ’s morgens vroeg richting de West-rib om zo af te dalen naar de Cassin-graat. Nog half slapend geef ik ze een hand en zeg “veel plezier, doe voorzichtig”.

Drie dagen later krijgen we in het basiskamp het verschrikkelijke nieuws dat Joris is verongelukt… De dagen erna zijn gevuld met spanning, verdriet en onzekerheid, “gaat het de reddingsdienst lukken om Sam daar weg te krijgen?”. Nu zijn we thuis, Sam is veilig van de berg is gekomen en is weer terug bij zijn familie en vrienden. Nu is er tijd om na- en terug te denken, aan zowel de mooie als verdrietige en pijnlijke en moeilijke momenten..

[nggallery id=4]

5 thoughts on “Mixed feelings

 1. Hele mooie woorden ! Wij zijn er stil van…..

  Gisteren zo blij dat jullie, Wouter, Jeroen en Sam, veilig in zoveel warme armen gesloten werden.

  De Denali heeft zich van twee kanten laten zien………Maar wat is de schaduwkant groot ………….

  Frans en Germa

 2. Super gedaan Wouter.
  Wat zal die beklimming een enorme belevenis geweest zijn.
  Hoe triest dan dat niet iedereen het overleeft.
  Hoe wrang voor de “geslaagden”dan ook, het blijft een topprestatie.
  Mag ik je bij deze schaduwkant toch feliciteren met een geweldige levenservaring.
  Helemaal Top.

  Victor Gijsbers

 3. Hoi,

  Ik ben lid van het Mount Coach team en wilde jullie toch via deze weg even bedanken voor alle hulp en steun die jullie Sam hebben geboden in Alaska!
  Een hele dikke merci!

  An

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *