NK-IJsklimmen-01Ergens in Bodegraven, op een boeren erf, is de afgelopen vorstperiode hard gewerkt. Hard gewerkt aan een 10 meter hoge ijstoren. Deze ijstoren was op woensdag 23 januari het decor voor het officieuze NK ijsklimmen.

In samenwerking met de NKBV heeft ijsmeester Knoope drie routes op de wand uitgezet. Rechts de kwalificatieroute voor de dames, links voor de heren en door het midden een finaleroute. Een dikke honderd bezoekers moedigen de klimmers aan, camera’s klikken en er wordt warme chocomel en heerlijke patat verkocht. Het is een feestje voor iedereen.

NK-IJsklimmen-02Er komen 10 dames en 23 heren opdagen om hun vaardigheden te testen op het stijle ijs. Zelf mag ik als 21ste starten. De route is niet extreem technisch, dus er zijn al een hoop klimmers geweest die de route hebben uitgeklommen. Omdat er maar 6 klimmers doorgaan naar de finale, is een snelle tijd belangrijk om kans te maken. Bij de instap verspilde ik wat tijd, maar daarna herpakte ik mezelf en klom vlot door het middendeel. Helemaal bovenaan de route was een grote zone waar je je bijlen in mocht plaatsen. Mijn linker bijl zat links onderin, maar de eindgreep bleek toen nog te ver weg. Ik plaatste mijn bijl hoger in het dunne ijs. Op het moment dat ik hoger wilde gaan staan, vloog die bijl uit het ijs en ik ook. Met een hand en twee voeten los van het ijs bleef ik aan een hand hangen. Het lukt me om weer een voet op het ijs te krijgen en ik deed weer mee! Maar een paar seconden later overkwam hetzelfde me nog een keer… Weer herstelde ik en daarna lukte het me beide bijlen in de eindgreep te plaatsen. Helaas had ik door deze stunts wel de nodige tijd verloren. Uiteindelijk bleek het voldoende voor een 12de plaats.

De finaleroute zag er pittig uit. Vooral de stevig overhangende instap en de drytooluitklim zagen er niet makkelijk uit. Voor veel dames bleek de instap ook het eindpunt te zijn. Jammer, geen spectaculaire finale. Bij de heren ging het beter en was het spannender. Een enkeling geraakte tot het drytoolgedeelte. Bij de mannen mag Laurens Machiel zich ijskampioen noemen, bij de dames is dat Corien Prins.

Hier staat de volledige uitslag. De foto’s zijn van Reinier Rijke. Bekijk hier meer foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *